Grecka herbata górska, w Polsce znana jako „Gojnik”, uważana od wieków z panaceum na wszelkie dolegliwości (Łacińska nazwa „Sideritis” pochodzi od greckiego „Sidero” to znaczy żelazo. Jest źródłem żelaza, stąd polecana jest przy anemii.
Herbata górska to roślina zielna, która osiąga wysokość 30 cm, z cienkimi, okrągłymi gałęziami i pluszowymi liśćmi. Jego kwiaty są zwykle różowe lub fioletowe lub żółte i mają kwiatostany. Jego różne odmiany znajdują się w obszarach górskich i skalistych, a wszystkie z nich dają cudowny aromatyczny zapach.
Składniki zawarte w herbacie górskiej:
Herbata górska zawiera flawonoidy, olejki eteryczne, kwasy triterpenowe, diterpeny, kurkumę i kariofilinę. Zawiera również fenolopropany, irydoidy, kumaryny, lignany i sterole. Uważa się, że zawiera wiele przeciwutleniaczy, które są cenne dla organizmu.
Historia i tradycja gojnika - herbaty górskiej
Herbata górska jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej rozpowszechnionych ziół na greckiej wsi, spożywanych od stuleci. Dioskouridis wspomina o herbacie góry zwanej "ironityczną", ponieważ jego współcześni wierzyli, że roślina była skuteczna przeciwko ranom spowodowanym przez żelazne przedmioty podczas bitew.
Badania naukowe przeprowadzone przez niemieckich naukowców pokazały, że regularne picie herbaty z gojnika przez okres 3-6 miesięcy likwiduje złogi białkowe w mózgu odpowiedzialne za chorobę Alzheimera.
Faktycznie jest pełna dobroczynnych właściwości. Zawiera olejki eteryczne, które mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest źródłem żelaza. Reguluje ciśnienie krwi, pomaga walczyć niedokrwistością, idealnie wspomaga układ odpornościowy. Świetna na ból gardła, przeziębienia, a także grypę. Bardzo wspomaga nasz organizm w pozbywaniu się toksyn. Lecz najważniejszą zaletą herbaty górskiej jest udowodniony naukowo jej niebywały wpływ w walce z demencją i chorobą Alzheimera. Stosowana codziennie przez kilka miesięcy potrafi cofnąć chorobę. A najważniejsze jest to, że grecka herbata ma cudowny smak i aromat. Po zaparzeniu 3-5 min ma piękny złoty kolor i świetnie komponuje się z innymi ziołami lub cytryną i miodem.
Źródła:
http://thesecretrealtruth.blogspot.com
https://www.bambakia.gr