wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Liofilizowane warzywa i owoce » Miód Micelarny Liofilizat firmy Guardian 500g
Producenci
Kontakt
  • Sklep Zielarski Bio-Natura
    NIP: 6932165843

  • E-mail:kontakt@sklep-bio-natura.pl
  • Telefon697755393
  • Godziny działania sklepucodziennie 10.00 - 18.00, w soboty 10.00 - 14.00
Miód Micelarny Liofilizat firmy Guardian 500g

Miód Micelarny Liofilizat firmy Guardian 500g

Dostępność: Niedostępny

Koszt wysyłki: od 20,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier DPD przelew - 20,00 zł
Kurier DPD Pobranie - 24,00 zł
Odbiór osobisty - 0,00 zł

Stan produktu: Nowy

Cena: 95,00 zł

Chwilowo niedostępny

dodaj do schowka

  • Opis produktu
Proponujemy państwu kolejny produkt z serii "NEW LIFE" Micelarny miód wielokwiatowy posiada szerokie zastosowanie. Może być stosowany:
  • w codziennym użytku (jako napój chłodzący, na ciepło, słodzik do herbaty, kawy, mleka)
  • w medycynie naturalnej (leczenie przeziębień, alergii, anemii)
  • w kosmetyce (kąpiele miodowe, maseczki miodowe)
  • w kuchni (marynata, dodatek do potraw i deserów).
 

WŁAŚCIWOŚCI MIODU


Miód był i jest wysoce cenionym środkiem leczniczym.
Już w starożytności człowiek odkrył lecznicze i smakowe walory miodu i zaczął stosować go zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Ojciec współczesnej medycyny Hipokrates, leczył miodem rany i zalecał go w chorobach wątroby, w stanach gorączkowych i jako środek na wzmocnienie organizmu. Od najdawniejszych czasów leczono miodem choroby oczu i serca. Obecnie prawie każdy wie, że gdy chwyta przeziębienie, warto wypić gorącą herbatę z miodem.

Miód jest jednym z najczęściej wykorzystywanych przez człowieka naturalnych produktów węglowodanowych. W zależności od pochodzenia, zawiera 27-34% glukozy, 38-41% fruktozy i 2-3% sacharozy. Występują w nim związki żelaza, manganu, chloru, miedzi, fluoru, niklu, siarki, fosforu, potasu, sodu, boru, wapnia, magnezu, krzemu oraz śladowe ilości witamin.

Jest wprost nieocenionym lekiem na przeziębienia, chrypkę czy zapalenie gardła. W miodzie rozrabia się inne leki o wysokiej skuteczności stosowane na kaszel i ból gardła, na przykład syrop prawoślazowy. 
Miód zawiera bardzo dużo naturalnych czynników stanowiących barierę dla rozwoju drobnoustrojów, dlatego wykazuje on tak duże znaczenie praktyczne. Miód wykazuje działanie antybiotyczne, a więc bakteriostatyczne lub bakteriobójcze, w odniesieniu do wielu drobnoustrojów, w tym - do bakterii i grzybów odpowiedzialnych za liczne choroby człowieka.

Miód stosowano w niedyspozycjach przewodu pokarmowego już w czasach starożytnych.
Miód ma też działanie uspokajające i zmniejsza napięcie nerwowe, dlatego stosowany jest w leczeniu nerwic i depresji. Z drugiej strony przyczynia się do odnowy sił psychicznych i sprawia, że mózg pracuje bardziej intensywnie. To efekt działania glukozy, która jest głównym paliwem dla komórek mózgu, i acetylocholiny – neurohormonu, który usprawnia przesyłanie sygnałów między komórkami nerwowymi.

Miód poprawia i normalizuję obraz morfologiczny krwi. Przyczynia się do uzupełnienia i wzrostu liczby czerwonych ciałek krwi. Leczy niedokrwistość, ujemnie wypływającą na rozwój fizyczny dzieci, hamującą wzrost ich organizmu.

Miód okazał się także skutecznym środkiem wspomagającym leczenie schorzeń wątroby i dróg żółciowych. Zwarta w nim cholina usuwa tłuszcze z wątroby i wzmaga działanie pęcherzyka żółciowego. Pomaga w terapii przewlekłego zapalenia marskości wątroby, w chorobach pęcherzyka i dróg żółciowych, przy zatruciu ołowiem i innymi metalami ciężkimi. Leczenie miodem powoduje zwiększenie przepływu żółci i lepsze opróżnianie pęcherzyka żółciowego. Rozpuszczony w zimnej wodzie i zażywany trzy razy dziennie na kwadrans przed posiłkiem zwiększa wytwarzanie kwasu solnego i pepsyny, stymulując trawienie. Zabezpiecza żołądek i dwunastnicę przed wrzodami, a jeśli występują, przyśpiesza ich gojenie się, stymulując wydzielanie ochronnego śluzu. Miód rozpuszczony w ciepłej wodzie i wypity na dwie godziny przed jedzeniem obniża kwaśność soku żołądkowego i zmniejsza podrażnienie śluzówki. Stężony roztwór miodu hamuje wydzielanie soków trawiennych w jelitach i ich perystaltykę – działa przeciwbiegunkowo.
 

SKŁAD

Miód wielokwiatowy, maltodekstryna

 

PRZECIWWSKAZANIA

Alergia na wymienione składniki

 

DAWKOWANIE

Według potrzeb, najczęściej 1-2 razy dziennie po 1 łyżeczce do szklanki napoju. Uwaga - napój nie może być gorący, ponieważ zniweluje właściwości miodu. 

 

ŹRÓDŁA WIEDZY

T.Kokocińska, Miód, Złoty cud natury,Warszawa 2009, strony 7,67,68,69.
B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia, „Miód skład i właściwości biologiczne”, Warszawa 2008, str.287

Powyższe informacje mają charakter edukacyjny i nie stanowią porady medycznej.


OPINIE
Monitka P., 11.10.2019
Doskonały pomysł z tym miodem w proszku. Moje dzieci go uwielbiają. Produkt wysokiej jakości, polecam. Kupuję regularnie. 

Gaworska Daria,  22.01.2020
Na przeziębienia i na wzmocnienie odporności doskonały. Polecam gorąco. 
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu